Empoze | Konular | Kitaplar

Hangi dili öğrenmeliyim?

Yeni dil öğrenmek isteyenlerin en çok kafasının karıştığı ve hangi dili öğrensem diye kararsız kalıyor olabilirsiniz..

Öğrenebileceğiniz bir çok dil seçenekleri var.

Ne öğrenmek istiyorsunuz? Hangi dili öğrenebilirsiniz?

Bütün yabancı diller bir kenara önce kendi anadilinizi çok iyi öğrenmeye bakınız. Türkiyedesiniz ve türkçe konuşuyorsunuz. önce türkçenizi mükemmelleştirerek başlayabilirsiniz.

Bir insan bir dili neden öğrenmek ister?

1. o dil ile alakalı ticari beklentileri vardır. iş ve para kazanmak istiyor olabilir o yüzden öğrenmek ister.

2. o dilin konuşuldugu ülkelere gitmek istiyor olabilir. Ya da orada yaşamak istiyor olabilir.

3. eğitim için sınavlar vs nedeni ile öğrenmek istiyor olabilir.

4. Kültürel etkenlerden dolayı kitap şiir müzik film vs nedenlerden dolayı bir dili öğrenmek isteyebilir.

5. sevdiği saygı duyduğu yada çevresel etkenlerden bir dili öğrenmek istiyor olabilir..

6. sadece ilgisi ve merakından dolayı öğrenmek istiyor olabilir.

7. teknolojik imkanlar ve şartlar kolaylıklar nedeni ile bir dili öğrenebilme fırsatı olduğu için öğrenmek istiyor olabilir.

bu nedenleri daha da artırabiliriz. Fakat genel olarak bir dili öğrenmek istiyorsanız menfaat kazanc emek dengesi kurgulamanız lazım..

Örneğin;

Arapçayı neden öğrenmek isteriz?

Çünkü müslümanız. Dini eserleri bilgileri kaynağından ulaşmak istiyor olabiliriz. Kuranı kerimi anlayarak okumak istiyor olabilir. Ruhul beyan mektubatı rabbani gibi islami eserleri okumak istiyor olabilir. Ya da türkçemizi geliştirmek için öğrenmek istiyor olabilir..

Veya 400 milyonluk konuşma kitlesi olan arapçayı öğrenerek ticari fırsatlar yakalamak istiyor olabilir.

İngilizceyi neden öğrenmek isteriz?

Yıllardır mecburi olarak bize dayatıldığı için bir alt yapım var öğreneyim diye düşünüyor olabiliriz. Amerikan emperyalizmin ve kültürünün bize empoze edildiği o film ve sinamalara karşı aptalca tutku içinde olmuş olabiliriz. Sadece filmleri ya da şarkılarını izlemek garabitine düşüp öğrenmeyi düşünüyor olabilir. Veya düşmanımın dilini öğrenip ne dolaplar döndürdüklerini yakinen görmek istiyorum arzusunda da olabiliriz. Veyahut ingilizceye mahkum edilmiş toplumlarla iletişime geçebilmek için mecbur kaldığımız için zorunda olabiliriz.

Belki de dünya dili safsatasına kanmışızdır o yüzden öğrenmek istiyor olabilir. Gerçekten haklı bir nedeniniz varsa ingilizceyi çok iyi öğrenmelisiniz. Ancak sadece oyun eğlence ve zevk içinse kendinizi sorgulayın..

Almanca neden öğrenmek isteriz?

Gurbetciyizdir büyük ihtimal.. öğrenmek zorundayızdır. ya da yukarıdaki ingilizcedeki nedenlerden dolayı öğrenmemiz gerekebilir.

Farsça öğrensek nasıl olurdu?

Aslında türkçede kullandığın bir çok kelime farsça da da kullanıyor. Peki neden fazla zahmet ve emek gerektirmeden farsça öğrenmeyi denemiyorsun? Türkçesi fars dili kural ve gramatiğine göre konuşmak gibi birşey olarakta düşünebilirsin. Farsça öğrenmenin avantajı sana kendi dilini daha çok hakim olma gücü kazandıracaktır.

Türki devletlerin dillerini neden öğrenmeliyiz?

Özbekçe, kazakca, kırgızca, türkmence, azerice yahut tatarca. Ve diğer türk dilleri lehceleri bunlar da öğrenilmeli. Kesinlikle emek verilip bunlardan birini öğrenmek lazım. Boş boş anlamsız ispanyolca portakizce vs diller ile ömrünü çürütmek yerine bu dilleri öğrenmek kültürel ve milli açıdan çok daha önemlidir. Kendi din ve ırk kardeşlerimizle bağlantımızı güçlendirmek için öğrenmek lazım.

Urduca, malayca, endenozyaca bangelce öğrenmelimiyiz?

İşte diğer kalabalık nüfusa sahip islam ülkelerin dilleri de öğrenme listenizde olabilir. Bu devir de böyle dillerin varlığından bile habersiz olabilirsiniz ama bence bu dilleri de düşünün. Araştırın öğrenin hatta türklerin bu dilleri öğrenmesini sağlayacak platformlar sözlükler oluşturun. Kültürel bütünlüğü sağlayın. neden ben malezyadaki din krdeşimle bir ingilizin dili aracılığı ile konuşayım ki? Kültürel bütünleşme ve kardeşlik dostluk için bu dillere toplumlara emek vermek lazım.

Çince, japonca, korce ya da hintçe öğrenmelimiyiz?

Eğer ticari ekonomik nedenler varsa çinçe kesinlikle öğrenilmeli. Bugün bu dilleri öğrenmek parasal açıdan çok büyük fırsatlar yakalamanızı sağlayacaktır. tuttuğunu koparan bir yapıda iseniz öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Rusça öğrenmelimiyiz?

Bugün Türkiye dışındaki türk nüfusun yoğunluğu rusçanın etkisi altında kalmış durumdadır. Oralardaki din kardeşlerimizle kültürel bağları kuvvetlendirmek için rusça öğrenebiliriz. Rusyada milyonlarca müslüman var. Bu açıdan bakılabilir. Ticari nedenlerden de rusça öğrenilebilecek bir dil. Ancak sadace zevk için öğreneceğim vs diyorsanız mantıksız. Gidin arapça öğrenin en azından namazda okudunuz surelerin anlamlarını çözmeye başlarsınız..

Yunanca, bulgarca, sırpça, ibranice, romence, bosnakca, arnavutlukca öğrenmelimiyiz?

Bizim eski topraklarımızda konuşulan bu diller de eğer kültüren ve ticari bağlarınız varsa değerlendirilmeli. Akıncı ruhu ile hissetmek lazım. Bir türk akıncısı gözü ile bakmak gerekiyor. O yüzden dil öğrenimi sürecinizde bir dili öğrenirken bu felsefeyi göz önünde tutmak lazım.

Hiç bir kültürel bağın olmayan ve ticari ilişkin olmayacak ispanyolcayı öğrenmek yerine yunancayı öğrenmek çok daha faydalı olacaktır. Ya da ermenice öğrenip ermeni arşivlerine ulaşıp neler yumurtladıklarını görebilir ve bu bilgileri türkçe olarak paylaşabilirsiniz?

Bakın mesela türkçe öğrenmiş bir gevur benim bu yazılarımı okuyor olabilir. Neden biz de onların yazdıklarını okuyup araştırmayalım ki? İnternet çağında istediğin tüm milletlerin yazılarını rahatlıkla okuyabilirsin artık.. Öğren sen de oku.. Ama vatana millete faydan olacak birşeyler öğren!

Portakizce ve ispanyolca öğrenmek mantıklı mı?

Tabiki bu dünyada öğrenilebilecek yüzlerce dil var. hepsini burada uzun uzun anlatmak imkansız. Dünyada en çok konuşulan dillerden birisi de portakizce ve ispanyolca. Bu ispanyollar endülüs katliamı yapıp ispanyayı tamamen ele geçirdikten sonra sömürgecide öncü oldular. ve latin amerikayı ele geçirdiler. Hali ile o topraklara kendi dillerini dayattılar. Bugün dünyada en çok konuşulan diller listesindeler. O ülkelerle ticari ve kültürel ilişkiniz varsa öğrenin. Yoksa ben illada öğreneceğim mantığı yerine size daha yakın olan ülke ve milletlerin dilini öğrenmeyi seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

Tabi ki tercih sizin. Böyle dil öğrenme hevesi var iken osmanlıcayı da hatırlatmamda fayda var. Osmanlıca bugün yazdığımız şu türkçenin osmanlı harfleri ile yazılmasıdır. Oturun kuranı kerim okumayı öğrenin. Sonra osmanlıcanızı geliştiriniz. Kültürünü sahip çık. Kütüphanelere git, arşivi karıştır. osmanlıca hazırlanmış sitelerin müdavimi ol. bu kültürel hizmette sen de yer. Bütün diller bir kenara, osmanlıca senin özün.. senin geçmişin.. osmanlıca sensin.. önce kendini keşfet.

Bir taşla iki kuş vurmak isteyebilirsin. O yüzden farsça ve arapça öğrenerekte osmanlıca öğrenmiş olacaksındır. Yani bugün farsça eğitimine başlayarak aslında dolaylı yolla osmanlıcanın da kökleşmesine adım atmış olacaksın. Veyahut arapça dersleri almaya başlayarak osmanlıcayı arapça açısından kökleştirebilirsin.

Kültürünü sahip çık.. Bir ingiliz bir amerikalı ya da bir ispanyol gelip sahip çıkacak değil. Sen sahip çıkmalısın. Bir kültürü sahip çıkmak için önce köklü olarak öğrenmek lazım. osmanlıca senin kültürün.

Özetle, ticari ve ekonomik nedenlerden dolayı bir dil öğrenmenin yanı sıra sadece kültürel nedenlerden dolayı da extradan yeni bir dil daha öğrenmeyi seç. En az 5-6 dil öğrenmek bu devirde artık mümkün. Başarabilirsin..

Hangi dili öğrenmeliyim diyorsan hala bize yazıp fikir alışverişinde bulunabiliriz.

Gazanız mübarek olsun..







Konular